#MEDBYGGERNE

vI LEDER AN FOR HVITT ARBEID!

Formålet er å få flere til å bli medbyggere og handle hvitt, for å sikre et stabilt og trygt arbeidsmarked, bedre de håndverksmessige utførelsene og hindre skadelige arbeidssituasjoner. Om lag 500 håndverksbedrifter i fylket er ambassadører for prosjektet og leder an for hvitt arbeid.

#MEDBYGGERNE er et samarbeid mellom offentlig sektor, partene i arbeidslivet og bygge- og anleggsbransjen i Vestfold og Telemark.

TA ET STANDPUNKT OG VINN EN STIGA ALPINA SNØFRESER

Jeg lover(Påkrevd)
Navn(Påkrevd)
I hvilken del av fylket bor du i?(Påkrevd)
Image

Stiga Alpina snøfreser
Hvit
Verdi 6.990,-

#MEDBYGGERNE

vI LEDER AN FOR HVITT ARBEID!

Formålet er å få flere til å bli medbyggere og handle hvitt, for å sikre et stabilt og trygt arbeidsmarked, bedre de håndverksmessige utførelsene og hindre skadelige arbeidssituasjoner. Om lag 500 håndverksbedrifter i fylket er ambassadører for prosjektet og leder an for hvitt arbeid.

#MEDBYGGERNE er et samarbeid mellom offentlig sektor, partene i arbeidslivet og bygge- og anleggsbransjen i Vestfold og Telemark.

HVILKET ORD FORBINDER DU MED #MEDBYGGERNE?

Image

Stiga Alpina snøfreser
Hvit
Verdi 6.990,-

Sjekk din lokale håndverksbedrift her

Image

anna FURHOFF jensen

Malermester, Malermestrene Jensen AS

Ta ansvar, slipp ansvar

UTFORDRING:

Det er på tide å male huset og du vurderer å få noen omreisende malere til å utføre det som en sommerjobb. Du er opptatt av sikkerhet, og tenker at det viktigste er at du har en egnet stige tilgjengelig og gir dem nødvendige instrukser.
Har du på denne måten tatt nok ansvar for sikkerheten?

Visste du at ved å ta ansvar, kan du slippe ansvar? Dersom du handler hvite tjenester fra et offentlig godkjent firma, vill firmaet vært arbeidsgiver-, erstatnings og sikkerhetsansvarlig. Arbeidstakerens rettigheter ville vært sikret, og du hadde tatt et viktig samfunnsansvar og vært en medbygger.

Et godt tips er å alltid betale via bank. Da slipper du medansvar. Som kunde kan du nemlig bli gjort medansvarlig hvis håndverkeren unndrar skatt og avgift dette gjelder kontantbetaling når totalbeløpet er over 10.000 kr. Ved å betale via bank, vil du i tillegg stå sterkere ved en eventuell reklamasjon.

Image

Adrian Stray Dørdal

Lærling elektro, Per Øverland AS

Med dokumentasjon stiller du sterkt

UTFORDRING:

Du skal pusse opp badet og er på byggevarehuset for å kjøpe smøremembran og rørdeler. Du er imidlertid usikker på gjeldende krav, men produsentene har jo instrukser for fremgangsmåte og garanti på sine hjemmesider.
Er du «innafor», så lenge du følger produsentens monteringsanvisning?

Når vanskelighetsgraden og risikoen for feil utførelse er høy, bør du overlate jobben til profesjonelle. Alt arbeid som er utført av fagfolk med dokumentasjon er i tillegg noe som vil øke verdien på boligen din.

Skulle uhellet først være ute og du må kontakte forsikringsselskapet ditt, er det heller ikke gitt at du får dekket skaden dersom du har utført arbeidet selv. Dokumentasjon er derfor viktig, både for reklamasjonsrett, erstatning ved eventuelle forsikringssaker og med tanke på videresalg av boligen.

Image

Walter Karppinen

Blikkenslager, Walther Karppinen & Sønn AS

Bruk seriøse håndverkere

UTFORDRING:

Du skal pusse opp eller bygge på, og har innsett din begrensning; du trenger fagfolk til jobben. Men det er en «jungel» der ute og du vet ikke hvordan du kan være trygg på at firmaet du velger er seriøse.
Hvordan bør du gå frem?

Slå opp på brreg.no, proff.no eller lignende, og sjekk om virksomhetene du vurderer er registrert i enhetsregisteret, har organisasjonsnummer og er registrert i merverdiavgiftsregisteret. Da skal det stå MVA bak organisasjonsnummeret. Still krav til håndverkeren og sjekk fagkunnskap og referanser slik at du er sikker på at håndverkeren er kvalifisert for jobben.

Skriv kontrakt, krev gyldig faktura og betal via bank. Be om HMS-kort. Alle som jobber i bygge og anleggsbransjen skal ha et slikt kort. Dette identifiserer hvem de er og hvilken bedrift de jobber for. Kan ikke HMS-kort fremvises, bør du ikke benytte den håndverkeren.

Image

PER OVE SIVERTSEN

Byggmester, Strøm & Sivertsen AS

Vit hva grensen for småjobber er

UTFORDRING:

Du skal bygge en trapp til terrassen og har spurt en venn om å utføre jobben på kveldstid. Arbeidet er estimert til 5.000 kr. Du ønsker selvsagt å betale på lovlig vis, men er usikker på regelverket.
Hvor mye kan du utbetale i skattefri lønn til en privatperson?

En husstand kan samlet sett utbetale inntil 6.000 kroner i året i skattefri lønn til en privatperson som utfører arbeid for deg hjemme, på hytta eller på bilen.

I tillegg må alle kriteriene under oppfylles, for at du skal kunne benytte deg av denne skattefrie ordningen på lovlig vis:

 • Du betaler som privatperson, ikke som et firma.
 • Den som jobber for deg har ikke firma i samme bransje.
 • Den som har oppdraget tar bare et par slike jobber i året. Blir det mer regnes dette som næringsvirksomhet.

Kilde: Handlehvitt.no

Hvis vi sammen kan få flere til å handle håndverks­­tjenester hvitt, vil vi:

 • Verne om konkurranse på like vilkår
 • Bidra til et stabilt og trygt arbeidsmarked
 • Sikre skattegrunnlaget og opprettholde velferdsstaten Norge som vi alle nyter godt av
 • Bedre de håndverksmessige utførelsene
 • Sikre lærlingplasser, fagbrev og yrkestitler
 • Gi håndverkerne forutsigbarhet gjennom krav til trygdeordninger, tarifflønn, feriepenger og forsikringer
 • Tilrettelegge for nyetableringer av seriøse bedrifter
 • Forebygge skadelige arbeidssituasjoner og forsikringssaker

Takk for at du er en #Medbygger og handler hvitt. Det kan du være stolt av!

Image

Stiga Alpina Snøfreser i hvit farge.

Pris i varehus september 2021 er kr 6 999,-

Image

Spirit Premium EPX-315 GBS gassgrill Svart.

Pris i varehus september 2021 er kr 9.990,-

Image

2 stk Weber E-310 grill.

Pris i varehus september 2021 er kr 5.990,-

Image

Makita verktøysett med 5 maskiner, 3 batterier og lader

Pris i varehus september 2021 er kr 10.990,-

Premiene er levert av Byggmakker, Montér/Optimera, Obs Bygg og Maxbo som med sine 34 sertifiserte Medbygger-varehus er aktivt er med i kampen for hvitt arbeid.