Velger du seriøse håndverkere gir det mange gevinster

Hva er du mest opptatt av når du trenger en håndverker hjemme eller på hytta? Er det pris, tilgjengelighet eller kanskje du er mest opptatt av kvaliteten på arbeidet? Feil valg har en rekke ringeffekter.

Kanskje er det sånn at du har en jobb som skulle vært utført og plutselig dukker det opp en tilsynelatende hyggelig håndverker på døra, som tilbyr deg tjenesten, både raskt og billig? Sånn var det også for en bekjent av meg. Hun hadde handlet fliser til badet, men hadde ikke fått jobben gjort. Plutselig en dag sto to arbeidskarer på døra og tilbydde oppdrag, både raskt levert og til en gunstig pris. Min bekjent takket umiddelbart ja og var kjempefornøyd! Men det varte bare om lag tre måneder, da begynte flisene å løsne. Hun slo tærne i løse gulvfliser og enkelte veggfliser begynte å falle ned. Det fantes ingen gyldig kvittering på oppdraget og hun fikk aldri tak i de som hadde utført jobben. Det ble en flau, tidkrevende og dyr lærepenge.

Mange er heller ikke klar over ansvaret de har som oppdragsgivere. Kanskje setter du bare frem en stige til noen du hyrer for å male en vegg eller jobbe litt på taket ditt og tenker at da er det greit? Faller de ned og skader seg kan dette medføre store konsekvenser, både for den som utfører oppdraget og for deg – du er ansvarlig. Det er greit å vite at når du handler fra en seriøs bedrift er det firmaet som er ansvarlig, både for sikkerheten på arbeidsplassen og for eventuelle erstatninger som kunne oppstå.

Guide: Slik velger du riktig håndverker

Se våre tips for å velge riktig håndverker til jobben.

Slik kjøper du håndverkstjenester trygt

Når du velger en seriøs håndverker, må du kanskje belage deg på å vente litt før de har tid til å ta oppdraget. Kanskje blir det til og med noe dyrere enn du først hadde tenkt, men på flere områder er dette en god investering: Du får jobben kvalitetsmessig utført av fagfolk og med garantier på arbeidet. Håndverkeren får trygge og gode arbeidsforhold. Og til slutt får også samfunnet et utbytte, hvor håndverkeren og bedriften bidrar til verdiskapning for oss alle; gjennom arbeidsplasser og skatter og avgifter på inntekten. Kanskje nettopp ditt oppdrag legger grunnlaget for videre drift eller kanskje en ny lærlingplass for kommende generasjoner!

Du bør også huske på at hvis du en gang skal selge hytta, eller boligen din for den saks skyld, så vil verdien være høyere når du kan dokumentere at arbeid er utført av skikkelige fagfolk.

Takk for at du er en #Medbygger og tar gode valg! På denne måten er du med å fremme et sosialt og økonomisk bærekraftig samfunn med trygge og gode arbeidsplasser som gir merverdi både for deg, håndverkerne og samfunnet vårt.

Ønsker du å vite mer om Medbyggerne? På nettsiden vår kan du lese hva vi gjør og hvorfor, samt se alle deltakeren i samarbeidet. Her finner du også en oversikt over sertifiserte Medbyggerbedrifter:

medbyggerne.no

Andre nyttige nettsteder er skatteetaten.no/tettpa/veileder og www.handlehvitt.no

 

Pia Hansen Rolstad/Medbyggerne